Tillbaka till NATUR

Utrota inte jättelokan!

Varför utrota? Undrar vad det är som skiljer heracleum mantegazzianum (jätteloka) från heracleum persicum (tromsöpalm). Bägge påstås vara invasiva – vilket är en mycket tveksam sanning. Det är snarare en lögn som grundas på ett grumligt synsätt på naturen. Jättelokan innehåller furanokumarin. Gör inte tromsölokan det också? Furanokumarin är väl inte giftigt äta? Ett argument för européernas beslut att förinta dessa påstått invasiva armenier är påståendet om att deras giftighet är ett hot mot oss. (Om detta är en verklig orsak så borde vi börja med att meja ner alla vilda palsternackor som vandrar längs våra vägar. De har en saft som ger minst lika besvärlig fototoxisk dermatit som jättelokan.) 

Jag har noterat att mantegazzianums fröställning har en ljuvligt  stark aromatisk doft mycket snarlik den Angelika man kan köpa i butiker och som används i persisk matlagning under beteckningen Golpar. I Armenien och Iran används även andra delar av växten i matlagning. Jag försöker alltså reda ut om det verkligen är så att den ena är en ”giftig” oätbar art och den andra är en delikat efterrättskrydda trots att de ursprungligt växer på varsin sida av samma bergsområde (Kaukasus).

« av 43 »