50 år har gått


Untitled-Scannhed-03
Det har gått 50 år sedan jag tog bilden på knölsvanen vid Norviks udde i Nynäshamn… Och samma år, den 13 april, skrev jag i dagboken: ”Förmiddagen + 10 som varmast i skuggan. Klart. Omkring 8 – 10 m/sek. S. Eftermidagen: Mulnande. Kl 16.00 helmulet. Omk. + 8. Omk.10-12 m/sek. Kvällen: Mulet, tidvis svagt regn. Omk 2-3 m/sek.”
Måste säga att jag är jäkligt impad över mig själv och vad jag gjorde med mig själv då – varenda dag före och efter skolan skrev jag observationsblad och satte in i en prydlig ringpärm. Och obsarna var bara bakgrund till resten av dagboken, som denna dag för exakt 50 år sedan fortsätter med följande:
”Bo Huselius (”Lusen”) och jag var ute en runda mellan kl 17.00 – 20.00. Färdväg: Cykel till skjutbanan – skjutvallen – Kalvökärret -Norvik – Kalvö strömmar – Kalvö -Skjutbanan – med cykel hem.”
Och sedan artobsarna i prydlig ordning:
Skäggdopping 3 Norvik (ny art för året nummer 60)
Gräsand 4 Kalvökärräng
Kricka 10 Norvik (ny art för året nummer 59)
Kricka 3 Kalvöström
Enkelbäckasin 4 Kalvö kärräng (ny art för året nummer 57)
Skogsduva 2 Skjutbanan (flög norr)
…och så fortsätter det med totalt 26 arter denna vårdag för sextonåringarna Lusen och Lill-Vaste. Dagboksbladet avslutas med: ” Vi såg även en åkergroda för fösrsta gången i år vid Kalvö”.
En nog så bra skola som skolan :-).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.